logo

WAT IS 123 PIANO

WAT IS 123 PIANO

Unieke 5de editie, met per piano een Gentse 'peter', een ingebouwde geluidssensor die de muziek 'meet' en zelfs een mobiele 123-take-away-piano: je bestelt een liedje aan huis!

Vanaf 18 augustus tot 23 september 2017 staan opnieuw 6 piano's op 6 verschillende locaties in de stad Gent. De piano's worden eerst bewerkt door kunstenaars, en daarna mag iedereen er 5 weken lang gratis op spelen. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. '123-piano' is muziek in zijn volle kracht. Voor en door het publiek. Een initiatief van muzikant Sioen, Quatre Mains Piano's en Stad Gent.

 

'123-piano' is dit jaar aan zijn 5de editie toe en de organisatie koos voor een nieuw elan. Dit jaar krijgt elke piano een peter, een Gentse organisatie die het festival een warm hart toedraagt en meedenkt rond unieke muzikale activiteiten. 'De Gentse Peters' zijn niemand minder dan Festival Van Vlaanderen, Muziekcentrum De Bijloke, Refu Interim, NEST, Koor&Stem en De Krook: IPEM (Ugent)/iMec/De Krook Bibliotheek. Een unieke samenwerking tussen verschillende partners in Gent.

Peters IPEM (Ugent) en iMec, die beiden in De Krook resideren, kwamen met het lumineuze idee om aan elke piano een 'chip' (een geluidssensor) te koppelen, om te meten hoe lang er tijdens de 5 weken effectief op de piano's gespeeld wordt. In 'De Krook', één van de 123-locaties dit jaar, wordt op een 'data-wall' aangegeven hoeveel seconden, minuten, uren er pianomuziek te horen is in Gent. Bovendien zal je op de website (www.123-piano.be) kunnen volgen welke piano wordt bespeeld, aan de hand van een simpele ON/OFF-knop.

De 123-locaties zijn De Stadshal, De Krook, NEST (Oude stadsbibliotheek), Korenlei (aan café De Nieuwe Onvrije Schipper), Huis Van Alijn en Virginie Lovelinggebouw (aan Sint-Pietersstation). De 7de en mobiele locatie is de 123-take-away-piano. 5 woensdagavonden rijdt een go-cart mét buffetpiano, de Quatre Mains Mobil, van deur tot deur in 5 buitenwijken van Gent. Een pianist, sportief gesteund door 2 wielrenners van Gentse wielerclub Spaak&Spier, brengt 'liedjes aan huis' die men op bestelling kan aanvragen via de website van 123-piano. Stadscomponist Fulco Ottervanger is reeds van de partij. In samenwerking met Yamaha Music Europe.

De 123-kunstenaars die dit jaar een piano bewerken zijn niemand minder dan Lectrr (cartoonist), Sarah Yu Zeebroek (illustratrice), Samer Alagha (Syrische schilder en nieuwe bewoner van Gent), Moë De Cauter/Detlef Packo Godzoro (studenten KASK/Sint-Lucas), Odisee (Technologiecampus Gent) en Quatre Mains Piano's (organisator en pianoleverancier 123-piano). Op deze manier worden deze 123-street-art-piano's unieke objecten die niet alleen het oor maar ook het oog bespelen.

Op 18 augustus om 19u start 123-piano met een wandeling langs alle piano's. Meer info begin augustus, via Facebook en later op www.123-piano.be.

Vragen over de komende editie kan via initiatiefnemer/muzikant Sioen – sioen@sioen.net.

Een impressie van de editie in 2014

Filmverslag van de openingsavond van 123-piano 2014.
Montage: Robin Stevens & Renate Raman
Muziek: I will, I swear

VREE WIJZE PARTNERS MAAT!

Sioen Film Fest Gent Port of Ghent Quatre Mains Stad Gent Glossy Stille Bliksem Anders. Code D'or Provincie Oost-Vlaanderen Blackbirds Quality colors Yamaha Tour support

We gebruiken cookies op onze website, maar alleen voor een betere surfervaring.